zondag 22 januari 2012

Mijn leven in Frankrijk 2

In dit artikel beschrijf ik een aantal verschillen tussen de school in Nederland en hier, in Frankrijk




Ik had op mijn eerste dag hier op school al gelijk door dat veel dingen hier anders gaan dan in Nederland, zoals het blijven staan naast je stoel tot de leraar zegt dat je mag gaan zitten (lees hier over in mijn 1e artikel), maar bijvoorbeeld ook het middageten. Hier in Frankrijk word namelijk warm gegeten
’s middags, wat ik in Nederland nooit deed, dus het was wel even raar om om 12u een bord warm eten voorgeschoteld te krijgen! Het ergste was nog wel dat ik weinig luste, en dat ik geen warme hap door m’n keel kreeg zo vroeg op de dag...

Nee, het is geen 5-sterren-restaurant...

Het eten is nou ook niet echt van 5 sterren niveau laten we zeggen, maarja, er moet nu eenmaal eten voor 200 leerlingen worden gemaakt (Die collèges hier op ’t platteland zijn klein). Hier werd dan ook ’s morgens al mee begonnen.. Loop je rond 8u15 de school in, en ruik je de bloemkool al (ik heb niet zo’n sterke maag ’s morgens, en kan dus absoluut niet tegen sterke etensgeuren als ik nog half slaap..). Iets typisch ‘frans op school’: De ‘steak haché’, voor de niet Frans sprekende onder ons, de gehakte steak, een grof gemaalen hamburger eigenlijk, die echt niet te eten is (naar mijn mening). Als je je vork erin steekt loopt het vet eruit, en als je hem dan doorsnijdt is ie nog flink rood van binnen, en het ergste: KOUD! Brrr niet mijn smaak dus! Als ze ons nu ‘ns een lekker mals biefstukje gaven, die nog een beetje rosé van binnen is maar wel WARM, dat zou ik dus lekker vinden (maar daar had ik het dus niet over..). Dat gaat ‘m dus niet worden, op school is het ‘budget cooking’, en dus vaak kippenpoten met amper vlees eraan, sperzie bonen die koud zijn, en natuurlijk (wat ik echt heeeerlijk vind) een stukje kaas voor na het eten!
Maar begrijp me niet verkeerd hoor, ik zeur nu wel flink over de maaltijden hier, maar soms is het wel lekker, hangt  'r heel erg vanaf wat we eten. 1 ding, de porties zijn altijd wel heel erg klein.


Krijg jij hier honger van? Ik persoonlijk niet!




 

     
 

En ja, heeeeel soms krijgen we TE zoute friet...



 

 

 



Hoe zeg je 'huiswerk' in het Frans?

Nog een verschil (sommige van jullie zullen nu flink jaloers worden!), het huiswerk. Ik kwam dus in het 2e leerjaar aan, en in het 1e jaar havo/vwo in Nederland had ik elke avond toch een flink pak huiswerk. Hier ging dat totaal anders... Na een maand ofzo vroegen m’n ouders waarom ik nooit huiswerk maakte (na een maand moeten alle lessen toch wel serieus begonnen zijn, en moet ik toch wel een beetje geintegreerd zijn). Ze vroegen of ik m’n huiswerk niet snapte, en het daarom niet maakte. Mijn antwoord verbaasde ze geloof ik een beetje: “Ik heb geloof ik geen huiswerk!”. Ik heb daarna op school aan wat nieuwe vrienden gevraagd of we huiswerk hadden (opgezocht in het woordenboek), maar ze vonden het een vreemde vraag.. Ik heb het eerste jaar hier afentoe wat huiswerk gehad, soms een wiskunde opdracht, of iets voor Engels, maar het begrip ‘huiswerk’ is hier niet hetzelfde als in Nederland... Dit word op het Lycée pas anders, pas in de ‘seconde’ (het 1e jaar lycée, en het 5e leerjaar in totaal na de basisschool), had ik evenveel huiswerk als ik in de 1e in Nederland had.. Raaar... Nu zit ik in mijn examenjaar (Terminale, 7e leerjaar), en heb nu eigelijk wel heeeel veel huiswerk, maarja, ik mag niet zeuren, ik heb 3 jaar amper huiswerk gehad hier haha.
Ik zei toch dat je jaloers zou worden op mijn hoeveelheid huiswerk de eerste jaren  ;)
Ps: Het gebouw op de foto is het Collège waar ik op heb gezeten, 3 jaar lang.
Dit waren maar 2 verschillen tussen het Collège en het Middelbaar in Nederland, want mijn artikel is langer geworden dan verwacht.

Au Revoir!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten