vrijdag 19 september 2014

Zelf dipsaus maken; goedkoop, makkelijk, lekker!

Er zijn tegenwoordig veel kant-en-klare dipsausjes in de winkel te vinden, zo heb je de potjes saus of de zakjes poeder waar je bijvoorbeeld alleen nog maar mayonaise bij hoeft te doen. Maar waarom zou je niet gewoon simpel zelf dipsaus maken? Op deze manier zullen jouw groenten sticks en chips helemaal uniek smaken!

De basis

Dipsaus wordt vaak met mayonaise gemaakt, dit is erg smaakvol maar natuurlijk niet heel erg gezond. Wanneer je niet elke dag dipsaus eet maakt dit voor veel mensen niet zo veel uit, maar voor degene die wat meer op de gezondheid willen letten is dipsaus met joghurt ook erg lekker, dit is dus een perfect alternatief voor vette mayonaise. 

Kruiden

Hou je meer van zoet of pittig? Er valt genoeg te expirimenteren! Maak een sausje met bijvoorbeeld knoflook (vers of poeder), paprika poeder, cayenne peper, chalotte, ui, peterselie, curcumma... Je kunt eigenlijk alle soorten kruiden gebruiken. Probeer eens welke kruiden uit je kruidenkastje goed bij elkaar passen en in welke hoeveelheid, je zult op leuke verassingen stuiten! Je kunt Maggi gebruiken voor een beetje zout, of vloeibare zoetstof om het wat zoeter te maken (zonder de caloriƫn!).

Hoe ga je te werk?

Begin met mayonaise of joghurt in een schaaltje of bakje te doen. Voeg nu de kruiden toe die je lekker lijken en meng dit alles goed door elkaar. Proef regelmatig om de smaak te controleren. Is je sausje wat te dik? Voeg dan een paar druppels koud water toe en roer goed door.  Wanneer je sausje klaar is kun je het afdekken en even in de koelkast zetten zodat je het extra koud kunt serveren.

Kan ik mijn vers gemaakte dipsaus bewaren in de koelkast?

Ja dat kan zeker. Let er wel op dat het in een goed afgesloten bakje of schaaltje zit en eet het de volgende dag verder op. Je kunt dipsaus niet invriezen.

Wat gaan we dippen?

Een klassieker is natuurlijk chips (naturel, paprika of wat voor smaak dan ook!) maar een iets meer gezonde snack is natuurlijk groenten! Zo zijn wortels, komkommers, cherry tomaatjes, bleekselderij en witlof onder andere erg goede kandidaten om in een zelfgemaakt sausje te worden gedipt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten