zondag 5 februari 2012

Kerst onder de palmboom

“Schrijf een vrolijk verhaal voor kinderen of volwassenen, waarin de woorden sinaasappel, hitte en overbodig een belangrijke rol spelen.” Een schrijfopdracht die ik op internet heb gevonden, daar ga ik maar eens mee aan het werk!


“Wow wat gaaf hier!”

riep Mieke uit. Mieke en haar ouders zijn op een tropisch eiland waar Mieke nog nooit van heeft gehoord, ze zijn hier 2 weekjes op vakantie, terwijl het in Nederland nu sneeuwt, het is namelijk kerst. Kerst op een tropisch eiland, dat gaat apart worden! Ze heeft altijd kerst gevierd met haar familie in Nederland, maar dit jaar hebben ze de cadeautjes al wat eerder uitgepakt en zijn ze vertrokken om even "tot rust te komen" zoals haar ouders zeggen.

Over drie dagen is het kerst,

en alles is versierd, maar heel anders als in het koude Nederland. Hier waren geen kerstbomen, maar palmbomen, vol met de meest vrolijke lintjes en strikjes. Wat een kleuren hier! Ze heeft nog nooit zoiets gezien!

Kinderen waren op straat sinaasappels aan het beschilderen,

zoals wij eieren beschilderen met Pasen. Ze maakten er een gat in met een hele lange spijker en deden er dan een buisje door met een touwtje, waardoor alle gekleurde sinaasappels aan een lang touw hingen, het was prachtig! "Dat wil ik ook eens doen!" zegt ze tegen haar ouders, het lijkt haar zo ontzettend appart om beschilderde sinaasappels voor de ramen te hebben hangen terwijl alle andere huizen van die kerst slingers hebben.

Het was enorm warm, dus Mieke en haar ouders liepen snel door naar het hotel. Wat een groot hotel zeg! Als ze de weg hier maar niet kwijtraakt, ze zal maar dicht bij haar ouders blijven...
Aangekomen in het hotel kwamen obers en serveersters met de meest kleurige kleding naar het gezin toe, met dienbladen vol kleine hapjes en glazen sinaasappelsap. Mieke nam een glas vers sap en een grappig uitziend koekje. “Dit is lekker!” Riep ze, en vroeg of ze er nog één mocht pakken. De ober rijkte haar het blad toe, hij had aan haar reactie gemerkt dat ze wel in was voor nog een koekje! "Hij begreep me gewoon!" roept Mieke lachend uit naar haar ouders. 'Ja, je reactie op dat koekje was dan ook nogal duidelijk hè haha"

De hotelkamer was heeeel mooi,

met een lekker groot zacht bed, een 2 persoons nog wel voor Mieke! Dat was luxe! Het raam stond open, en er kwam een enorme hitte naar binnen, dus het raam werd snel gesloten en de airco werd aangezet. “Wat een geweldig uitzicht!” zei Miekes moeder. De kamer keek uit op het strand, met daarvoor een groot grasveld vol met palmbomen met daarin de kleurige versieringen. De stammen waren omwikkeld met leuke stofjes, “wat grappig die palmbomen” zei Mieke.
Mieke en haar ouders trokken snel hun zwemkleding aan, Mieke had een nieuwe bikini van haar moeder gekregen voor deze vakantie. Het was niet makkelijk een leuke te vinden hoor, zo midden in de winter, maar toch zijn ze geslaagd! Ze pakten de grote handdoeken die ze meegenomen hadden, en gingen naar het strand.

Drie dagen later was het groot feest,

iedereen was mooi gekleed, en overal waren kleuren, alleen maar vrolijke kleuren. De hitte was wel even wennen voor Mieke, ze was nog nooit in zo’n warm land geweest. Iedereen dronk kokosmelk en sinaasappelsap, en was heel de dag aan het dansen en zingen. Er werden leuke liedjes gezongen, heel anders als de kerst liedjes die wij kennen. Ze kon de tekst niet verstaan maar het klonk heel vrolijk, en Mieke zong lekker mee “la la la la laaaaaaa”. Het was overbodig de taal te kennen, want door de vrolijk sfeer werden ze bij het feest betrokken, en kregen ook zij allemaal lekkere dingetjes te eten en drinken.
Wat een feest!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten